Esbovikens pensionärsklubb

Vårutfärden 2015 med Esbovikens och Olars pensionärsklubbar

Utfärden gjordes i ett soligt väder den 19 maj 2015. Färden gick först till Lojo där vi besökte kyrkan med sina otaliga väggmålningar. Guiden Torsti Salonen höll ett intressant anförande om kyrkans historia.
Färden gick sedan till öarna i Lojo sjö via Gerknäs. Framme vid Alitalo vingård och Ciderberg blev det lunch. Som drycker serverades gårdens egen cider och även brännvin gjort på äppel. I butiken kunde vi välja mellan 6 olika cidersorter och 6 äppelvin. Vår värd hette Sanna Maula. Hon hette tidigare Söderberg. Därav uppstod namnet på företaget.
Efter en liten promenad i äppelträdgården blev det kaffe. Väl styrkta av allt inmundigat, gick färden tillbaka österut till Gårdskulla gård och lantbruksmuséet  i Sjundeå.
En av ägarna, Gustav Rehnberg presenterade gårdens och muséets historia. Gårdens verksamhet omfattar förutom jordbruk och skogssköstel även köttproduktion. Gården har 400 Aberdeen Angus biffköttdjur och direktförsäljning av köttprodukterna.
I muséet, som innehåller 15 000 olika föremåt, allt från traktorer och motorer till strumpeband för damer, kunde vi beskåda bara en bråkdel. Efter besöket kom det kaffe. Det fanns mycket att diskutera om det vi såg.
Sen kom kommersen igång. Försäljningen av gårdens köttproduker började. Det fanns flera ivriga köpare. Produkter för direkt användning och även sådana för att fylla på i frysen.
Efter en visit i hallen med de gamla bilarna var det färdigt för återfärden. Vår reseledare Bengt Jusélius, det levande uppslagsverket, kom med en massa intressanta fakta som gav en krydda åt färdandet på landsvägen. Den hypemoderna bussen fördes av Ralf Wikström.
Resan togs på video, så som det har gjorts under våra resor.

Text och foto: Carl-Åke Wennström